Гра в таксідо
18 червня

Бліц із засновницею OVERSIZED STUDIO Ольгою Бончевою


Розкажи про створення студії. Як прийшла ідея реконструювати вінтажні костюми?

Я завжди любила оригінальний одяг, все життя щось перешивала. Коли навчалась на стиліста, водночас почала працювати на зйомках. Одного разу вирішила перешити чоловічий костюм під себе, залишивши його строгий силует, а штани посадила високо на талію. Носила його не знімаючи та отримала масу питань, звідки він.

Потім продовжила: знаходила вінтажні екземпляри, перешивала знову, знімала їх на фото. Під час одного з маркетів KYIVNESS з'явилась ідея презентувати свою re-done колекцію, і вже через два місяці з’явився проєкт The Oversized. Через пів року я змінила назву на Oversized Studio. Я за трансформацію в одязі, щоб річ пережила максимальну кількість життів в одному втіленні.

Скільки часу займає процес створення re-done костюма?

Багато часу займає пошук того самого костюма або піджака, який гідний реконструкції. Критеріїв для відбору багато: тканина високої якості, це завжди шерсть, або шерсть з шовком, натуральні бавовна чи льон, кольори, фактура. Найскладніше знайти костюм-комплект та ще й в чудовому стані. Я завжди зберігаю концепцію апсайклінгу, ми використовуємо тільки вже зшиті речі й не купуємо нових тканин.

Навіть фурнітуру намагаємося знайти вінтажну, особливо любимо металеві ґудзики на блошиних ринках.

Після процесу відбору — хімчистка та реставрація, а на фінальному етапі я створюю модель нової речі. Це найцікавіше для мене в процесі роботи. Пошив одного костюма після всіх цих процесів займає 1-2 дні.

Де ви шукаєте костюми для перероблення?

“Світ не переділ пошуку”, люблю цю фразу. Так що всюди: платформи ресейла, стоки, барахолки й second hand.

Що найважливіше в костюмі, на твою думку?

Структура, якість і посадка у штанів. Більш сучасні моделі штанів мають низьку посадку, а нам потрібні костюми 80-х, 90-х років в ідеальному стані. Ми зазвичай беремо великі чоловічі розміри, які часом ніхто і не носив.

Відмінний костюм — це …?

Якість XX століття і крій 2020 року.

Які ще моделі створює Oversized studio?

Я дуже люблю колекцію Double. В ній ми поєднали дві різні пари штанів в одну. Є штани, де одна частина — від Yves Saint Laurent, а друга — італійські вінтажні, підібрані за структурою тканини й кольором. Є літнє пальто з двох піджаків, яке ношу сама.

Один з фаворитів — костюм-трійка: укорочений жакет, баска і високі штани. Баску можна носити окремо, до речі. Ще є піджак з блискавками на рукавах: розстібнутим можна одягнути на вечір, а застебнутим носити як базовий піджак. У нас також бувають тренчі, жилети з необробленим краєм, іноді бувають джинси. Не тільки Levis, є класні щільні джинси з високою посадкою, які ми перешиваємо в актуальні моделі.

Твоя улюблена річ з історією?

Наші піджаки з перловою ниткою, яка починається спереду, а закінчується на спині у коміра. Ця ідея прийшла, коли я вишивкою з перлів приховала проїдені міллю дірки на вовняному жакеті. Вийшло дуже круто і я повторила те саме на інших піджаках, але вже без дефектів. Той перший залишився в моїй колекції. Такий, справжній.

Фото: Oversized studio

ДАЛІ
Замовити