Двоє на поверсі
23 травня

Величні прольоти й вікна, що нагадують Нью-Йоркські лофти, радянські меблі та біржові зали. У будівлі Української Фондової біржі розташовані невеликі офіси: від адвокатських контор і туристичних агентств до приватних детективів. Саме тут, на четвертому поверсі, знаходиться офіс київської дизайн-студії Razom.

До портфоліо Razom входить айдентика та дизайн для кав’ярні Takava, школи англійської мови Progress, спортклубу Smartass та міської карти The new local; постери для маркету KYIVNESS, розробки для бренду Marchi, сайт-платформа Харківської школи архітектури та численні продакт-дизайн проєкти.

Я підіймаюсь пішки по широких сходах. Проходжу повз дошки з інформацією і вікна з вітражами. Мене зустрічають Анна Куц і Севіля Наріман-кизи, засновниці студії, у просторі, безсумнівно, нетрадиційному. Радянська атмосфера і архітектура органічно панує у кімнаті із купою моделей проєктів, книг та знайдених предметів.

У вас дуже класний офіс. Як ви знайшли це місце?

Аня: Випадково знайшли оголошення: тут не було ніякого ремонту, величезна тріщина на стелі, потертий паркет і старе вікно. Приміщення навіть не хотіли нікому здавати, тому що воно непридатне для використання.

Севіля: Ми відреставрували паркет, пофарбували стіни, замінили вікно. І все стало на свої місця.

Чим привертає будівля фондової біржі?

А: Тут як машина часу. Приходиш на роботу, тебе зустрічає привітна бабуся-консьєрж, а з нею - приємні побажання на день. Було б круто зробити реставрацію будівлі, максимально зберігши радянський вайб.

С: Найбільше подобається парадне з широкими сходами, колонами і мармуром, високі стелі і освітлення пообіді: тут воно завжди золоте. Подібне світло є в Італії та Іспанії. В Києві воно буває в короткий проміжок часу і його хочеться вловити.



Студії Razom вже 3 роки. Розкажіть про історію створення?

А: Ми з Севілею познайомились в Харкові. У той час був пік розвитку дизайнерської онлайн платформи Behance і у місті проводили захід, на якому вручали зірки Behance. Це такі медалі, які підтверджують, що ти став популярним і в тебе гідні проєкти. Вибрали п'ять професіоналів з різних галузей: серед них були я і Севіля. Так ми і познайомилися.

С: Потім мене покликали працювати в Нью-Йоркську компанію Big drop, яка працює на аутсорсі. Я прийшла - а там Аня. Ми почали дружити і зрозуміли, що у нас спільний світогляд.

Тоді в Big Drop у нас з'явилася ідея, яка здавалася зовсім недосяжною: створити свою студію.

Одного дня ми звільнилися, засіли в квартирі і почали робити спільні проєкти.

А: Спершу ми працювали в моїй квартирі на Подолі, і напевно, єдине, куди ми виходили - за кавою. У халаті або піжамі. Це був ритуал, під час якого головним було нікого не зустріти. Але, звичайно, ми зустрічали всіх, кого тільки можна. Тоді ми відчули необхідність в офісі: спершу знімали місце в офісі у архітектора Еміля Дервиша, на Липинського, потім переїхали на Воздвиженку, але вона виявилася не близька нам по духу. А потім знайшли те, що шукали. Тут, на Рильському провулку.

Що ви цінуєте в дизайні?

А: Мені подобається, що немає обмежень і ти можеш оперувати дизайном в різних сферах. Бути адаптивним. Щоразу ми дізнаємося, як багато в Україні цікавих бізнесів і стартапів. Як багато у людей ідей. Ти постійно оточуєш себе потоком інформації з різних сфер.

Якщо порівняти це з іншою професією, можна сказати ми актори, які постійно перевтілюються в різні ролі.

Акторові, щоб вжитися в роль, важливо вивчати персонажа і його всесвіт. Як ви вивчаєте світ?

С: Потрібно більше читати. Мені дуже подобаються слова і як вони працюють в дизайні. В цілому більше подобається читати, а не дивитись на картинки.

А: Мене надихає базове: музика, фільми. І подорожі. Нам подобається під час поїздок ходити не тільки по музеям, а дивитися навколо: дізнаватися, які продукти в супермаркеті, які є послуги.

Одна зі спеціалізацій студії Razom - product design. Якою має бути упаковка?

С: Найважливіше - це зручність. Упаковка повинна бути такою, щоб людині було зрозуміло як це відкрити і як користуватися.

Коли ми вчилися в університеті, клеїли розгортки абсолютно різних конструкцій. Одне з перших складних завдань було зібрати креветку з паперу, яка взагалі не склеювалася.

У дизайні упаковки всі завдання зводяться до одного: спочатку функція, потім естетика. Якщо естетика є, а функції немає, все - упаковка провалилася.

А: Це процес постійного вдосконалення. Ти малюєш конструкцію, а вона не працює. Щось не кріпиться, випадає. Щоразу також важливо дотримуватися ергономічності у виробництві. Буває, придумаєш рішення, а клієнт каже "нам невигідно друкувати таку упаковку: потрібне щось інше".

Продакт-дизайн, cтудія Razom


Який ваш ідеальний продукт, що потрібно упакувати?

С: First aid kit. Такий супер естетичний чемоданчик, з усім необхідним: невелика аптечка і мінімальні інструменти. Все в єдиному стилі, дуже простому і дуже функціональному.

Я зрозуміла, що не бачила домашню аптечку з крутим дизайном.

Так, зазвичай у всіх стоїть пластиковий бокс з пластирами, препаратами, інструментами. Або червона стандартна аптечка. Хочеться все це зібрати і естетично структурувати.

А: Я хотіла б розробити продукт щоденного використання. Продукт, який буде стояти на полицях в магазинах. Щось великого масового виробництва, корисне для людей.

Як щодо кольору в дизайні?

А: Є кольори, які ти сприймаєш більше в предметах, а є кольори, які ти любиш в одязі.

Ти не можеш сказати, що тобі подобається м'ятний всюди.

У графічному дизайні мені більше подобається чорний і білий, в одязі - охристі, пастельні відтінки. Класно, коли замовники приносять який-небудь предмет чи колір, не пов'язаний з продуктом. Такі клієнти відчувають щось на рівні інтуїції. Наприклад, наш клієнт - чай Sepia. Засновники принесли добірку японських кольорів, дуже приємну. І сказали: ось це ми. Ця палітра показує, які ми.

С: Моє улюблене поєднання кольорів - це partly cloudy.

Як би ти його описала?

С: Уявляю щось яскраве, лазурове, а поруч щось дуже хмарне. Тобто, один яскравий акцент - інше хмари.

Поділіться своїми музичними знахідками?

С: Є одна особистість, його звуть HOLICK. Про нього немає ніякої інформації, крім того, що він з Лондона, записує подкасти і проводить вечірки. У нього завжди легкий настрій і класна музика в подкастах. Я часто слухаю по дорозі на роботу і в офісі.

А: Я б виділила CHICK COREA. А RICK JAMES ідеальний для літнього вечора.





ФОТО: АКІМ КАРПАЧ

ТЕКСТ: ОЛЕНА АЙГЕНМАНН



ДАЛІ
Замовити