Шоукейс FUSION: джаз під куполом модернізму
05 травня

Як інтегрувати вільний від рамок джаз у стриманий, монументальний модернізм Українського Дому? У межах дев’ятого KYIVNESS WEEKEND відбувся дебютний шоукейс джазового ком’юніті FUSION: сцену на 360° встановили у середині величезної циліндричної шахти, де виступили найкращі резиденти спільноти.

До цього майданчиками для Fusion слугували лампова студія «ШООМ», андеграундний простір бару HVLV та виробничий цех поблизу локації IZONE.

“Ком’юніті Fusion було створене понад рік тому. Наша мета — об’єднати молодих музикантів Києва, дати їм простір для колаборації та творчого спілкування. ми прагнемо, щоб наші резиденти не просто імпровізували, а створювали мистецтво в режимі реального часу”.

Саша Пінчук, співзасновник FUSION

До спільного заходу з Kyivness було вирішено випробувати новий формат, який доповнить перетворення курованого маркету у культурний вікенд: з лекціями, кіно, майстер-класами та перформансами. Цим форматом і став шоукейс.

За час своєї діяльності джеми перетворилися на дещо більше — середовище, об’єднане бажанням дати поштовх українській джазовій та хіп-хоп культурі.

«Зазвичай ми проводимо джеми наступним чином: музиканти реєструються, ми їх відбираємо, надсилаємо запрошення і далі вони випадковим чином групуються у склади та імпровізують у певній гармонії, яку ж самі на місці й обирають. За рік існування Fusion ми помітили, що є резиденти, які чудово комунікують та взаємодіють у творчому сенсі. Чому б не показати результат цієї взаємодії?

Нами були відібрані найбільш яскраві та найбільш зіграні музиканти – це 21 резидент, яких поділили на 5 складів. Музиканти мали час підготуватися до виступу, структура їх композицій передбачала місце для імпровізацій учасників складу», - розповідає один з засновників Fusion Акім Карпач.

Кожен з п’яти складів мав лише одну спробу та 10 хвилин часу для того, щоб витягти максимум зі своїх інструментів.

Саксофон, синтезатори, фортепіано, гітари та вокал поступово заміксовували хіп-хоп, джаз, фанк та електроніку. Жанри змінювали по декілька разів впродовж виступу.

Лампова читка разом з легким вокалом зливалися з синкопованими ритмами басу та ударних, а синтезаторні рифи з нью-вейву переростали у нестримні багатохвилинні соло на саксофоні, у яких відчувався дух фрі-джазу 60-тих.

Вечір завершився виступом експериментального проекту Hyphen Dash, створений резидентами Fusion Михайлом Бірченком (барабани), Євгеном Пугачовим (гітара, бас) та Даниїлом Зубковим (клавіші). Їх музика – це і непередбачувані, експресивні інструментальні сюжети, і чілові, світлі композиції за участі київського співака Антона Крамера.

Hyphen Dash став кульмінацією першого дня Kyivness та завершив шоукейс від команди Fusion. Декілька сотень гостей фестивалю змогли побачити та відчути, як новий київський джаз віддзеркалюється від мармурових стін та розсіюється численними коридорами Українського Дому.




Фото: Акім Карпач х Photovision

Текст: Максим Лиманський

ДАЛІ
Замовити